lördag 11 september 2010

De goda exemplen är superviktiga

Häromdagen träffade jag en man som påpekade hur trist det är att bara de dåliga exempel som den nya socialförsäkringen medfört förs fram i media. Han ville - precis som jag - att fler av de goda exemplen skulle få utrymme då förändringarna skapat möjligheter som tidigare inte funnits.

Han hade själv gått igenom tre stora hjärtoperationer och efter dessa beviljats sjukersättning. Hans ork är kraftigt begränsad men han har kommit fram till att han fortfarande har förmåga att arbeta i viss utsträckning - på sina villkor, behov av rutiner, behov av att fylla en funktion och av att vara behövd - precis som så många andra som tidigare sållats bort.

Tack vare införandet av steglös avräkning kan han nu fylla dessa behov och också göra ett bra jobb utifrån egen förmåga. Han hade hittat en kreativ lösning där han startat ett företag som han samlokaliserat med ett hunddagis. Han och ägaren för hunddagiset hade kommit överens om att han slipper betala hyra för den yta han behöver för sitt arbete mot att han kommer varje dag och finns på plats när de går ut  med hundarna. Strålande för hunddagiset  - strålande för honom! Han har fasta rutiner, behöver finnas på plats varje dag och kan arbeta utifrån egen kapacitet; de dagar han inte klarar arbeta finns han bara på plats och gör på så sätt livet lättare för ägaren till den andra verksamheten. Lösningen som han hittat skulle inte varit möjligt innan förändringen av socialförsäkringen och införandet av steglös avräkning.

Den steglösa avräkningen innebär att personer som varit beviljade sjukersättning tills vidare kan börja arbeta och pröva sin förmåga utan att riskera sin sjukersättning. Tanken är att den ökade flexibiliteten i socialförsäkringen kan skapa incitament för att människor att våga pröva sina vingar - att våga pröva sin förmåga att arbeta utan att riskera sin sjukersättning genom att skapa ett system där sjukersättningen minskas i förhållande till inkomsten efter ett avräkningssystem. Detta gör att också små arbetsinsatser kan tas till vara i högre utsträckning eftersom den steglösa avräkningen följer arbetsinkomsten - inte de fastlagda gränserna för sjukersättningen. Den steglösa avräkningen gör det möjligt för människor att ta till vara på sin kvarstående förmåga, att prestera efter egen förmåga och att vara så att vara så fantastiska som de har potential att vara också utifrån ett arbetsmarknadsperspektiv.

7 kommentarer:

  1. Den steglösa avräkningen gäller ju endast dem som fått sjukersättning före sista juli 2008.
    Det är inte precis rättvist mot dom som får sjukersättning nu. De väldigt få som får det nu skulle jag vilja tillägga. Och den ska ju omprövas vart 3e år, så då riskerar man att utförsäkras igen. Utan sgi.

    SvaraRadera
  2. Kul att kunna hjälpa till med ett positivt exempel.

    Sign
    Medlem i PRO's Ungdomsförbund

    SvaraRadera
  3. Hej
    Steglös avräkning är, precis som du skriver, en möjlighet för den stora grupp som beviljats ersättning utifrån de tidigare reglerna, dvs för merparten av de som beviljats ersättning. De som beviljas stadigvarande ersättning får sin ersättning utifrån striktare kriterier och få av dessa torde ha förutsättningar att komma åter. Självklart kan också dessa få stöd på vägen tillbaka om de skulle förbättras även om inte steglös ersättning är ett alternativ. Det är i så fall bara att ringa Försäkringskassan och berätta att man blivit bättre och vill göra ett försök att komma åter. Omprövningen eller snarare uppföljningen har just den funktionen - att höra om hälsotillståndet förbättrats och om det kan vara möjligt att göra ett försök.

    Jag funderar lite över hur du tänker kring utförsäkring här? Ett indrag av sjukersättningen kan bara bli aktuellt om hälsotillståndet förbättrats markant och om personen uppvisat arbetsförmåga. Med hänsyn till de strikta kriterierna som krävs för ett beviljande så skulle väl ändå detta vara något otroligt positivt för den personen eller hur? Trots allt så vill flertalet människor hellre må tillräckligt bra för att kunna jobba - inte få bidrag eller hur?
    Mvh//Jessica

    SvaraRadera
  4. Hej, alla glada exempel är så otroligt viktiga eftersom de allt för sällan lyfts fram. Jag är oerhört glad att du kom fram och berättade din historia!
    Kram//Jessica

    SvaraRadera
  5. Personligen har jag inget problem med att omprövas var tredje år. Känns mest som ett sunt hushållande med skattebetalarnas pengar. Skulle jag vera frisk nog att arbeta då, finns det inget som skulle göra mig gladare.

    Sedan så kan jag inte tänka mig en bättre rehabilitering, bortsett från den medicinska som den fantastiska svenska sjukvården gett mig, än att lugn och ro få pröva sin arbetsförmåga och sina yrkeskunskaper.

    Och nej, jag är inte bokad på någon presskonferens imorgon med någon partiledare. Jag är bara en vanlig medborgare som försöker fortsätta att vara det, i all enkelhet och utan onödig uppmärksamhet.

    "Man lever rätt kort stund, när man tänker efter hur länge man är död."

    Mvh
    Medlem i PRO's Ungdomsförbund

    SvaraRadera
  6. Hej!

    Här kommer ett gott exempel på hur det fungerar:

    http://svtplay.se/v/2018875

    mvh
    Gunnar

    SvaraRadera
  7. Tack Gunnar för exemplet. Det visade så väl på att det inte alltid är sjukdomen som avgör om det finns förmåga eller inte utan lämpligheten i miljön och motivationen.
    Ta hand om dig//
    Jessica

    SvaraRadera