måndag 9 augusti 2010

Vård utifrån behov - inte utifrån personnummer

I går var jag nere i Nynäshamn för att tillsammans med LUF Nynäshamn kampanja för papperslösas rätt till vård. För LUF, för mig och för alla liberaler är det fullständigt galet att villkoren för papperslösa flyktingar i behov av sjukvård skiljer sig mellan olika landsting; att vissa landsting tar betalt även för akutvård vilket medför att många inte har råd att få den vård de är i behov av. Fullständigt barockt eftersom människovärdet knappast sitter i ett nummer - alla ska naturligtvis få den vård de behöver! 


Glädjande nog ligger Stockholms läns landsting i framkant och utgångspunkten är att ingen ska förnekas vård för att papper saknas – vårdens och vårdpersonalens uppgift är inte att agera polis eller migrationsmyndighet utan att behandla människor som är sjuka. Än mer glädjande är att policyn också nått ut till personalen: en härlig kvinna som arbetade på ett av Stockholms sjukhus ifrågasatte varför vi över huvudtaget kampanjade eftersom det var så självklart för henne att även papperslösa har rätt vård och påpekade att det var självklart för alla var man hittade policyn. Sällan har jag blivit så glad över att någon tyckt att kampanjen var onödig!

Christoffer Fagerberg, Birgitta RydbergRasmus Jonlund, Kristina Palmgren, Andreas Froby, med flera  har tidigare skrivit om ämnet.

Länk till namninsamlingen hittar du här:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar