lördag 28 augusti 2010

När alla gränser passeras

Det gläder mig att TV4 stoppat Sverigedemokraternas valfilm som presenterades igår. Inte för att det är SD som gjort filmen för trots allt, oavsett vad vi tycker om deras politik och det människoförakt som den representerar, så har de precis som alla andra rätt att manifestera sina åsikter så länge de håller sig till den lagstiftning som gäller. Eftersom partiet så gärna talar om att svenska lagar ska gälla alla så borde det inte heller vara svårt för dem att ta in att lagstiftningen också gäller för dem, men icke. Istället kräver de nu svar på varför det skulle vara olagligt att säga att politik handlar om prioriteringar.

Det är det naturligtvis inte. I någon tidigare tidning som SD gav ut så beskrevs hur en gammal dam blivit förföljd och sedan rånad av unga tjejer och om jag inte minns helt galet så hade de niqab - precis som de kvinnor i reklamfilmen som till synes jagar den skräckslagna gamla kvinnan med rullatorn för att hinna först till en nödbroms som representerar pengarna. Det som grep mig i deras text var hur insinuant den var och det obehagliga sätt som den utmålade en grupp av människor.

Nej, det är inte olagligt att säga att politik handlar om prioriteringar. Det är inte heller olagligt att ställa två offentliga verksamheter mot varandra på ett likvärdigt sätt men det är inte detta som görs i filmen. I filmen framställs muslimer som grupp som hotfulla och det insinueras att kostnaden som invandringen medför inte bara motsvarar kostnaden för våra äldre utan också försämrar tillvaron för äldre. Det är här det brister och går över till hets mot folkgrupp.

Välfärd står inte i ett motsatsförhållande till invandring, snarare tvärtom. Vi behöver invandring för att klara vår välfärd. Vi behöver också bli bättre på att ta till vara på den kompetens och de resurser som invandringen bär med sig så att vägarna in på arbetsmarknaden förkortas, så att människor oberoende av ursprung får möjlighet att leva ett bra liv och så att utrymmet för den inskränkthet som SD profiterar på minskar.

Folkpartet har både kortsiktiga och mer långsiktiga idéer för att minska utanförskapet och till skillnad från SD tar förslagen sitt urspung i att alla människor har samma värde och att alla människor behövs oavsett ålder, kön, etnisk bakgrund osv. Diskriminering är aldrig någonsin ok oavsett grund - att finna lösningar till problem är det däremot. Att stanna vid att säga att vi vill kasta ut dem eller att invandrare är inte välkomna; det är ingen lösning - det är diskriminering och idioti. 

Fler som bloggar: Peter Andersson, Annika Beijbom, Isobel Hadley-Kapmtz

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar