onsdag 9 juni 2010

Att jobba eller inte jobba, det är frågan?

Jag pratade i dag med en läkare som jag har stor respekt för. Hon är specialist på sitt område, arbetar med svårt sjuka människor och försöker alltid arbeta mot vad som är bäst för patienterna och uppmuntra till återgång i arbete.


Anledningen till att jag ringde henne var att hon nu ökat sjukskrivningsgraden för en patient, samtidigt som hon beskrev ett medicinskt tillstånd som var ungefär det samma som tidigare eller till och med bättre.

På ett ovanligt tydligt sätt beskrev hon en inte alls ovanlig situation - sin förra undersökning av patienten. Hon förklarade: "försäkringsdelen har nu blivit elefanten och det medicinska delen myran".


Patienten hade kommit till henne väl laddad med ett antal argument för varför hon skulle vara sjukskriven över sommaren varför den medicinska undersökningen och också läkarens egen bedömning om att patienten kan arbeta hamnade i bakgrunden och ersättningen i fokus. 

Jag är inte avundsjuk på läkarnas situation. De flesta gör, precis som denna specialist, ett oerhört bra arbete och har också intentionen att bara skriva ut läkarintyg där de sjukskriver i den utsträckning som är medicinskt motiverad. Dessvärre blir ibland rätten till ersättning viktigare än behandlingen och tillfrisknandet för patienten.

En lösning som skulle kunna befria läkarna och också patienterna från en del av frustrationen och göra det lättare för läkarna att fokusera på den medicinska delen skulle kunna vara att befria dem från uppgiften att sjukskriva i tid och omfattning utan att istället bara ange den medicinska statusen och hur patienten påverkas. En annan lösning skulle kunna vara att bara låta vissa läkare sjukskriva. Vad tycker ni? Hur ska vi komma till en lösning där läkarna kan fokusera på de medicinska behoven? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar