Många äldre drabbas av psykiska ohälsa vid sidan av de andra sjukdomar som åldrandet medfört. Allt för ofta får de inte tillgång till den vård och det stöd som de behöver. För den drabbade är det svårt att förklara sina besvär för doktorn. Många tycker att det som händer är genant och känner inte riktigt igen sig själva - andra bagatelliserar besvären trots att de medför ett stort lidande både för den äldre själv och för de anhöriga.
Den psykiska ohälsa som många äldre drabbas av är idag ett eftersatt område och många får idag otillräcklig hjälp och vård. Problemen är flera; kompetensbrister bland vårdpersonalen, bristande samverkan mellan de olika kompetenser som möter de äldre och ett bristande vårdutbud. Följden blir ett onödigt lidande.
Jag blir därför så oerhört glad när jag läser i
Birgitta Rydbergs blogg om miljonsatsningar på psykiatrisk vård för äldre och dessutom i sammanhanget nödvändig samverkan melllan psykiatrin, geriatriken och primärvården.
För att stötta vården och omsorgen, så att läkare och sjuksköterskor ska bli bättre på att uppmärksamma och ta hand om äldre som också drabbats av psykisk ohälsa, startas ett nytt kompetenscentrum. En i mina ögon helt nödvändig satsning eftersom alla goda intentioner i världen inte är tillräckliga om det inte finns tillräcklig kunskap för att hantera de problem som människorna man möter har.
Samtidigt permanentas och utvidgas det projekt (
BPSD) som riktat in sig på de äldre med demens och utåtagerande beteendeförändringar där man tidigare bara tagit emot remisser från läkare vid särskilda boenden. Fortsättningsvid kommer också äldre som får stöd via geriatriken och äldre som fortfarande bor hemma och får sin vård via husläkaren eller hemsjukvården att omfattas. Också det en kalasnyhet eftersom dessa personer allt för ofta far illa på grund av omgivningens okunskap och oförmåga att hantera de situationer som sjukdomen leder till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar