måndag 7 juni 2010

Recept utan andra biverkningar än skavsår

I oräknerliga samtal med läkare, psykologer, kuratorer och andra vårdgivare har jag ställt frågan om inte FYSS (Fysisk aktivitet i sjukdomsprevention och sjukdomsbehandling) skulle kunna vara något för sjukskrivna som själva haft svårt att komma igång med aktiviter som skulle kunna bryta deras isolering, få dem att må fysiskt och psykiskt bättre samt bidra till minskade besvär. Precis som du och jag har dessa personer varit väl medvetna om att de skulle må bättre om de kom igång och rörde sig mer - både utifrån  fysisk och psykisk ohälsa - men  trots detta haft svårt att komma igång för dessvärre säljs inte karaktär på burk ännu (vilket jag själv svär över med jämna mellanrum).

För några år sedan var det fortfarande tämligen få som ens hört talas om möjligheten att skriva ut motion på recept men successivt har intresset spridit sig och nu är FaR (Fysisk aktivitet på recept) ett allt vanligare begrepp och utbudet har också successivt utökats.

Birgitta Rydberg skriver idag om den ökade användningen av aktivitet på recept, framförallt inom primärvården men också inom psykiatrin där användningen fortfarande är mycket begränsad.

Jag jublar över utvecklingen efter att ha sett ett flertal kvinnor och män som genom denna typ av recept fått stöd i att ta sina första stapplande steg tillbaka mot ett liv med bättre hälsa. Trots allt, motion på recept kan vara ett rätt så gott incitament för att bryta ohälsosamma mönster till en billig peng.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar