fredag 14 maj 2010

Vinsten i att ta ut segern i förskott och vad är orättvisa egentligen?

Två opinonsmätningar som fått mungiporna att höjas och hjärtat att jubla har presenterats den sista veckan. Först ut var Demoskops mätning där Alliansen gått förbi de rödgröna, MP tappat rejält och Sd glädjande nog vid andra mätningen i rad med god marginal hamnat under fyraprocentspärren. Därefter följde Novus Opinions mätning som också den pekade på att glappet mellan blocken är ett minne blott eller ja, i alla fall nästan. Skillnaden mellan blocken är nu så liten att den inte är statisktiskt säkerställd i alla fall.

Självklart är det bara mätningar och mycket kan ännu hända fram till valet men jag vill tro att mätningarna ändå visar på att den politik som förs är mer trovärdig än de luftslott som byggs upp av de rödgröna i skuggbudgeten där ett aldrig sinande pengaregn utlovas till stora delar av befolkningen.

Jag tror Tommy Rydfeldt har rätt; avundsjukspolitik fungerar inte. Det stora flertalet är för smarta för att gå på att det skulle vara möjligt att finansiera alla bidrags- och ersättningshöjningar och kostsamma reformer bara genom att höja skatterna bara för de mest välbärgade. Det finns, precis som Seved Monke lyfter, en väsenskild inställning till bidrag mellan de två blocken.

Min uppfattning är att bidrag i många fall snarare cemeneterar än eliminerar orättvisor för de delar av befolkningen som har eller som kan uppnå  förmåga att försörja sig själva genom att göra det ekonomiskt ogynnsamt att försöka arbeta för en bättre tillvaro. För mycket bidrag till för många grupper minskar dessvärre också utrymmet för att ge dem som är i verkligt behov av stöd för sin försörjning en skälig ersättning vilket också är tämligen orättvist i mina ögon.  

Optimisten i mig jublar över sifforna i mätningarna, pessimisten säger till mig att mycket kan hända innan den 19 september och realisten tänker; wow, vad roligt - nu är det dags att jobba! För till syvende och sist så ligger det fortfarande en himla massa jobb framför oss med att få ut varför Alliansen förtjänar fortsatt förtroende inte bara på gamla meriter utan också utifrån vad vi vill göra för att minska orättvisorna och göra Sverige till ett ännu bättre land efter valet.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar