söndag 2 maj 2010

Ingen främlingsfientlighet, tack!

Inför förra helgens Huddingedagar bestämde vi oss för att trycka upp ett flygblad med några skäl till varför vi i Folkpartiet Huddinge är positiva till invandring. Tillsammans med flygbladet tryckte vi upp en klisterlapp med texten: Ingen främlingsfientlig reklam i min brevlåda, tack! Vårt helt fantastiska kommunalråd, Malin Danielsson, pratade också på temat under debatten under lördagen.

Idén kläcktes för rätt länge sedan efter att en klok kvinna ifrågasatt varför invandrare målas upp som ett kollektiv av problem istället för den resursbas som de, liksom infödda svenskar, utgör. Texten är generell eftersom vårt syfte var att visa var vi står utifrån vår frustration över att nysvenskar och mer tillfälliga boende i landet allt för ofta beskrivs med misstro, förakt och som källa till alla möjliga problem. Vi valde också att göra en generell beskrivning istället för att laborera med siffror som ändå allt för ofta tolkas utifrån de egna syftena och dessutom, för mig, känns tämligen oväsentliga i sammanhanget.

Det vi ville peka på var vårt ställningstagande: att klumpa ihop människor till kollektiv och att utmåla dem som problem är varken liberalt eller genomtänkt. Människor utgör aldrig ett problem vare sig som individer eller kollektiv. Den politik som förts har däremot skapat problem och vårt fokus ligger vid att lösa dem - inte vid att söka syndabockar.

För mig var det viktigt att underlaget skulle vara just generellt också för att så många som möjligt skulle kunna skriva under trots att detta samtidigt innebär att det, som en kär kollega påpekade, lätt blir klyschigt. Det här är för mig en fråga som är långt viktigare än partifärg; den handlar om vår inställning till våra medmänniskor och i grunden om allas lika värde. Just därför förvånade det mig så enormt att reaktionerna blev så starka från från vissa lätt ljusskygga element. Kommentarerna från Frianyheter och Nätverkmotpk gör mig bara än mer övertygad om att kampanjen var både framgångsrik och viktig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar