söndag 4 juli 2010

Ett kvarts rätt - alla patienter har rätt till en bra vård

Socialdemokraternas Ylva Johansson förklarade igår i Tv4s morgonnyheter att de rödgröna vill ha en hårdare kontroll av  privatägda vårdföretag. Siktet var inställt på nya regler och ny lagstiftning. Jag ger henne ett kvarts rätt. Hon har så rätt i att vi behöver en bättre kontroll av den vård som erbjuds sjuka människor eftersom för många patienter far illa inom vården istället för att få den vård som gör dem friska eller åtminstone lindrar deras besvär.

Men... målet måste vara att alla patienter - oavsett vem som utför vården - ska få den vård de behöver, i rätt omfattning och i rätt tid. Bättre kontroll och uppföljning behövs därför också inom den landstingsdrivna vården eftersom det begås misstag också där.


Att skapa förutsättningar för en än mer välfungerande vård, där risken för skador är mindre och där både den faktiska och patientupplevda kvalitén är högre, är oerhört väsentliga uppgifter inför nästa mandatperiod. Till syvende och sist handlar det både om att minska patienternas lidande och att frigöra resurser eftersom felbehandlingar medför stora och onödiga kostnader. Resurser som kan användas till att att förbättra vården ytterligare och ge oss mer och ännu bättre vård för pengarna. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar