tisdag 27 juli 2010

Våld i nära relationer bränner lika hårt oavsett vem som utdelar slaget

Ni vet den där känslan av overklighet som man får när någon man känner - läs kvinna - berättar att hennes pojkvän, sambo, make har slagit henne. Hur konstigt det känns och hur gärna man vill att man ska ha missuppfattat budskapet i det hon säger för... Någon man känner och litar på kan väl inte bete sig så illa, eller? Jag kan tänka mig att det måste vara än värre för en man att berätta att hans sambo - oavsett kön - slår eller våldtar honom. De kvinnor som utsätts lever ofta med en djup skuldkänsla och omgivningens misstro - för det är trots allt oerhört svårt att ta till sig att något sånt här inträffar i ens omgivning och utförs av vanliga människor - ovanpå de egna känslorna av otillräcklighet hindrar många från att berätta. Denna svårighet lär knappast vara mindre i samkönade relationer eller där kvinnan är den som slår.

En av kommentarerna till Birgitta Rydbergs debattartikel idag är skriven av en polis som anser att detta är en pseudodebatt eftersom han, i egenskap av polis, inte kommit i kontakt med så värst många män som blivit misshandlade i en familjesituation. Det framkommer inte hur han vet det. Kristallkula möjligen eftersom få människor springer runt och berättar för kreti och pleti om sina familjehemligheter utan detta är något som tenderar att komma fram först när förtroendet för motparten är tillräckligt starkt. Skuldkänslorna över att inte sett tecknen i tid, över att inte ha lämnat i tid, är vanligen allt för starka fram tills dess.

Jag gläds därför oerhört över Birgitta Rydbergs förslag om att öppna en mottagning för våldtagna och våldsutsatta män på Södersjukhuset. Alla som far illa i en relation ska naturligtvis ha rätt till en likvärdig vård och ett likvärdigt bemötande oavsett kön och levnadsförhållanden. Det är till syvende och sist en fråga om jämlikhet och respekt för alla människors lika värde. 

Birgitta Rydberg och Rasmus Jonlund har tidigare skrivit intressanta inlägg på samma ämne och mer läsning finns i Folkpartiets rapport: Regnbågsmärk landstinget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar