lördag 17 juli 2010

Politik som berör

I torsdags anordnade Folkpartiet Liberalerna i Haninge en musikgala mot främlingsfientlighet och passade samtidigt på att visa att politiska kampanjer kan vara allt utom tråkiga.

Bakgrunden var de opinionsmätningar som visat att Sverigedemokraterna gång på gång tangerar den magiska fyraprocentspärren vilket riskerar medföra att vi får ett öppet främlingsfientligt parti som vågmästare i Sveriges riksdag. För FP Haninge, för alla kloka människor som deltog och för mig känns detta förskräckligt! Fasen, att SD låg och tafsade på fyraprocentspärren var det som fick mig för ett par år sedan att ta steget och bestämma mig för att engagera mig politiskt. Den intolerans, inskränkthet och okunninghet som partiets värderingar representerar skrämmer mig. Vi får aldrig glömma att människor - oavsett i vilken form de är stöpta - har samma värde. Camilla Lindberg, en av de riksdagsledamöter jag verkligen beundrar utifrån hennes sätt att stå upp för vad hon står för, förklarade på att detta faktiskt är det som gör det så lätt att vara liberal; det handlar helt enkelt bara om att se varje människa för den han eller hon är. SD respekterar inte detta faktum, som i mina ögon borde vara en självklarhet för oss alla, inte minst för oss som är politiskt engagerade eftersom vi har fått det enorma förtroendet att representera vår befolkning.  


En härlig blandning av musik och dans av lokala förmågor, Panetoz och Vägen ut och Dogge Doggelito, knappast lokal men knappast mindre ruskbra för det. Ännu en gång visade han att han är en av Sveriges bästa improvisatörer. Detta kombinerat med en rad inlägg från människor med kloka åsikter på temat alla behövs, nåja, kanske inte Sverigedemokraterna då, men i övrigt. Gustav Nordin från Liberala ungdomsförbundet gick igenom Sverigedemokraternas historia och drog slutsatsen att nej, partiet har inte tvättat bort sin bruna nyans, Maria Halkiewitz berättade om Liberal mångfald och förklarade vikten av en välfungerande integration allt medan Mikael "Prinsen" Trolin ställde frågor som inte alltid var helt lätta att besvara på ett enkelt sätt. Haninges kommunalråd Peter Olevik Dunder följde upp på ett bra sätt genom att förtydliga att vi måste bli bättre på att väva in ett perspektiv som tar hänsyn till alla människors behov inom politikens alla områden istället för att prata om integration som ett separat problemområde. 

Vi behöver flera evenemang som detta; evenemang som är viktiga, roliga och som berör människor. Ju bättre vi lyckas med att engagera, förklara och beröra, ju fler kommer att gå och rösta och desto större blir förutsättningarna för att SD hamnar under spärren också denna gång. Lyckas vi också med att visa hur viktigt och roligt politik kan vara så torde också fler människor engagera sig politiskt i olika former. Till syvende och sist, en större bredd av människor ger en större representativitet och större möjligheter att bygga vidare på ett samhälle som redan är bra men som alltid kan bli bättre.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar